Hinta: 14,90 €
ISBN: 978-952-7011-02-7
Koko: 148 x 200 mm
Sivumäärä: 94 (kuv.)
Sidosasu: sidottu
Kirjastoluokka: L85.1 Eläinsadut
Suomentaja: Antti Immonen
Status: vanha
Viidakkotarinoita
Eteläamerikkalainen Viidakkokirja
Viidakkotarinoiden kahdeksassa kertomuksessa Horacio Quiroga kuvaa humoristisella otteella elämää Argentiinan sademetsäalueella. Kertomuksissa viidakon eläimet puhuvat, elävät yhdessä ja hoitavat asioitaan aivan kuten ihmiset. Yhteistyö on voimaa, avuliaisuus palkitaan, mutta turhamaisuus ja laiskuus johtavat ongelmiin.
Quiroga oli varhainen luonnon puolestapuhuja, jonka hurmaavat pikku viidakkotarinat ovat nykyään vielä ajankohtaisempia kuin sata vuotta sitten.
Kirjaa on käytetty ilmestymisestään saakka alakoulujen lukemistona monissa Latinalaisen Amerikan maissa.
Avainsanat: eläinsatu, Etelä-Amerikka, viidakko
Tässä artikkelissa tutkitaan Quirogan ja Rudyard Kiplingin välisiä yhteyksiä. Kipling oli Quirogalle merkittävä esikuva tarinankerronnan alalla, yhdessä Poen, Maupassantin ja Tsehovin kanssa.
— Christy Rodgers: Quiroga, Kipling, and the Exotic Frontier. A Comparative Study
Horacio Quiroga (1878–1937) oli syntyjään uruguaylainen, mutta vietti suurimman osan elämästään Argentiinassa. Matkusteltuaan nuorena Euroopassa Quiroga pestautui erään tutkimusretken valokuvaajaksi ja pääsi tutustumaan Argentiinassa sijaitsevaan Misionesin viidakkoalueeseen. Hän rakastui seutuun loppuelämäkseen, osti viidakosta maapalstan ja muutti sinne asumaan perheensä kanssa.Vaimonsa kuoltua Quiroga asui ja työskenteli pitkään Buenos Airesissa, mutta palasi viidakkoon elämänsä loppupuolella toisen vaimonsa ja nuorimman tyttärensä kanssa.
Quiroga aloitti kirjailijan uransa runoilijana, mutta vasta novellistiikan parissa hänen kirjalliset kykynsä pääsivät oikeuksiinsa. Viidakkoelämän vaikutteet näkyvät vahvasti hänen tuotannossaan, samoin hänen perhettään ja lähipiiriään kohdanneet tragediat. Quiroga kirjoitti elämänsä aikana yli 200 kaunokirjallistaa kertomusta, ja häntä on verrattu muun muassa Rudyard Kiplingiin, Jack Londoniin ja Edgar Allan Poeen. Hänen maagisilla kertomuksillaan oli myöhemmin merkittävä vaikutus latinalaisamerikkalaiseen ”maagiseen realismiin”, jonka tunnetuin edustaja on Gabriel Garcia Marquez.
Jorge Luis Borges piti Quirogaa jäljittelijänä, ja tällainen asenne oli tyypillinen hänen sukupolvensa kirjoittajille. Myöhemmät kriitikot Etelä-Amerikassa ja muuallakin ovat nostaneet Quirogan mestarin maineeseen.