fileerror is No permission Alligaattori Kustannus – Kolme matkaa erämaahan

Hinta: 22,90 €

ISBN: 978-952-7011-01-0

Koko: A5

Sivumäärä: 298

Sidosasu: nidottu

Kirjastoluokka: 48.312

Suomentaja: Antti Immonen

Status: vanha

Henry Thoreau

Kolme matkaa erämaahan

Kanoottiretkiä intiaanien mailla

Matkakirjallisuuden klassikko ja Pohjois-Amerikan villin luonnon ylistys.

Luontokirjallisuuden ja ympäristöajattelun uranuurtaja Henry Thoreau teki 1800-luvun puolivälissä kolme retkeä Mainen erämaihin. Hän meloi matkatoveriensa ja intiaanioppaan kanssa pitkin alueen jokia, laski koskia ja kiipesi vuorille. Hän kirjasi tarkasti muistiin intiaanien ja alueella työskentelevien tukkilaisten tapoja sekä luonnon ilmiöitä. Vaellusten aikana Thoreau myös pohdiskeli henkevään tapaansa ihmisen suhdetta erämaihin ja kauhisteli niiden tuhoamista.

Ensimmäisellä matkalla Thoreau kävi Ktaadnvuorella. Toinen retki oli vaellus Chesuncookjoella, ja kolmas retki suuntautui Allegashjoelle ja Penobscotjoen itähaaralle.

Kolme matkaa erämaahan sisältää näistä matkoista kertovat esseet, jotka Thoreau julkaisi elinaikanaan aikakauslehdissä erillisinä teksteinä. Kirjan muodossa ne ilmestyivät ensimmäisen kerran vuonna 1864.

Avainsanat: intiaanit, luontoajattelu, luontosuhde, Maine, matkakirjallisuus

Kolme matkaa erämaahan on yksi varhaisimpia ja yksityiskohtaisimpia kuvauksia Yhdysvaltain takamaiden kokemasta muutosprosessista. (...) Kirja opettaa jotain tärkeää jääräpäisen havainnoinnin totuudellisuudesta: että kun kerrotaan totuus, tekstistä tulee profeetallista.”

— Paul Theroux

The Walden Woods Project pyrkii ylläpitämään Henry David Thoreaun, amerikkalaisen kirjallisuuden, filosofian ja naturalismin keskeisen klassikon, kotiseudun luontoa sekä hänen kirjallista ja kulttuurista perintöään. Projektissa pyritään myös kehittämään huolenpidon etiikkaa suhteessa luontoon, ympäristöön ja sosiaalisiin yhteisöihin.

www.walden.org

Kolme matkaa erämaahan tuoksuu hemlokilta ja palsamipihdalta.”

— Walter Harding, The Days of Henry Thoreau

”Kun sitten rytmiin pääsee mukaan (laitettuaan puhelimen, tietokoneen, iPadin ja kaikki muut (...) piipittävät laitteet kiinni), saa myös kirjasta sen rauhan. Sen sisimmän sielun: luonnon antaman rauhan ja ajatuksen, että luonto on arvokas sellaisenaan.”

— Kirsi Piha, Nykypäivä (14.03.2014)

Henry Thoreau

Henry Thoreau (1817–1862) tunnetaan parhaiten kulttikirjan maineen saaneesta teoksestaan Walden – elämää metsässä. Hän kirjoitti kuitenkin paljon muutakin: kantaaottavia poliittisia tekstejä, elämänfilosofisia esseitä ja matkakertomuksia. Kolme matkaa erämaahan (The Maine Woods, 1864) on matkakirjallisuuden klassikko.

Thoreau eli koko ikänsä Uuden-Englannin Concordissa. Hän kuului transsendentalisteiksi itseään kutsuneiden kirjailijoiden ja ajattelijoiden ryhmään, joka vaikutti hänen kotiseudullaan. Länsimaisten aatteiden lisäksi hän oli perehtynyt myös itämaisiin ajatuksiin ja intiaanien uskomuksiin. Hän osasi liittää poikkeuksellisella tavalla filosofiaa, runoutta ja luonnontiedettä arkielämän tapahtumiin.

Elinaikanaan Thoreau ei ollut tunnettu, mutta 1900-luvun rauhanliikkeeseen ja ympäristöajatteluun hänellä on ollut suuri vaikutus. Häntä myös pidetään yleisesti merkittävimpänä yksittäisenä kirjoittajana amerikkalaisen ympäristö- ja luontokirjallisuuden perinteessä.